Hemma igen.

Hej, är äntligen i Ekenäs efter att ha suttit för många timmar i en bil. Har hunnit fika med vänner, träffat släktingar och skrattat bort många timmar med fina underbara personer. 

Sitter här med mitt kaffe medans det regnar ute och ska skriva lite saker till bloggen som jag kan kan ladda upp senare. Ha de bra.

17.10.2017 kl. 13:11

Vuxenpoäng och tågbiljetter.

Hej igen, här sitter en rätt nyvaken typ. Vaknade 11:30 först, förstår verkligen inte hur jag lyckas sova så länge när jag for redan och sova elva tiden. Har läst lite Harry Potter, är på den tredje boken och sitter nu här och äter morgonmål. Känner mig fortfarande helt trött och förvirrad.

Denna vecka har jag fått gjort en hel del vettiga saker och en hel del ovettiga om man kan säga så. Har fått klart min väska i skolan, köpt en ny kangaskassi och t-shirt.  Även hunnit gå på loppis, fått ett litet raseri utbrott när tydligen något fastnat i avloppet i köket. Men efter lite medel och tålamod med att det luktar kloak i lägenheten så är det fixat. Vuxenpoäng till mig. Har hunnit gå på läkarundersökning och vunnit 40€ på en trisslott, vinner aldrig något så blev en bra slut på veckan.

Saker jag borde gjort denna vecka är att gå och ta ett blodprov, vilket jag hade en tid till och allting men jag fegade ur och avbokade det. Så långt minnet kan gå tillbaka minns jag inte att jag har tagit blodprov och hela tanken får mig att spriga åt andra hållet. Jag vet inte vad det är, för är inte rädd för sprutor med det är något med blodprov som får mig att rysa av bara tanken. Mitt mål är att få de understökat inom två veckor för mitt eget bästa.

Längtar efter höstlovet. En vecka kvar i skolan och sedan efter det är jag on my way home. Längtar att få prata med vänner och sitta på mysiga café, gå långa promenader i Ramsholem (friluftsområden i Ekensä) men kameran i en handen och kaffet i andra.

Veckans "lilla hjärtattack" kom på torsdag kväll när jag skulle beställa tåg biljetterna tillbaka hit efter höstlovet. Hade inte fått mitt studiekort och visste inte om de skulle hinna komma före jag far hem (typiskt nog fick jag det nästa dag) så boka en vuxen biljett. Tar aldrig så att jag kan ändra min biljett för de kostar bara extra och jag är alltid hundra på när jag kommer tillbaka. Är även en person som dubbel kollar alltig sådär hundra gånger före jag betalar för att inget ska gå fel. Men tror ni inte, att direkt efter jag har betalat 54€, ser att jag har bokat biljetten till den 16.10, det är ju när höstlovet börjar jag ska ju först åka 23.10. Halv nio på kvällen sitter jag där och vet inte riktigt o jag ska gråta eller skratta för att jag måste köpa en ny biljett för samma pris och vara 108€ fattigare. Men VR:s kundbetjäning på tåget kanske inte är den bästa så är den på deras hemsida helt underbar. För såg att de kundbetjäningen var öppen till 22.00, så jag ringde, fick betjäning på svenska och behövde inte vänta alls. Förklara mitt problem och denhär underbara människan på andra sidan telefon fixade det helt gratis att jag fick min biljett ändrad till rätt dag. Tack.

Har även hunnit med att dricka första glöggen denna höst. Gå på Jakobstads höstmarknad, slår inte Ekenäs höstmarknad men man får ändå höst känslan runt alla hantverk och godis. Gått på café och läst en hel massa. Drömt om ett par nya skor och ny vinterjacka som jag testade här i veckan men som jag har sagt till mig själv att inte får köpa den för att det redan hänger en grå jacka i hallen.

Har för det mesta suttit i soffan och läst Harry Potter och druckit té. Har varit en hel del som hänt saker så varit skönt att spendera tid för sig själv och bara haft det allmänt bra.
Men säger tack och hej nu, ska sätta på något vettigt och gå ut på en promenad för det behövs. Ha de bra.

 

 

08.10.2017 kl. 15:15

19 saker jag lärt mig.

1. Skriv ner allting, vardagstankar, drömmare, bra låtar, speciella datum som du vill minnnas. Du kommer tacka dig själv senare.

2. Det är nyttigt att spendera tid med sig själv. 

3. Öppna ditt hjärta för det är ända sättet att få vänner för livet. Jag vet att de kan vara väldigt svårt ibland. Iallafall när människor sårat som inte borde ha sårat en.

4. Våga stå upp för dig själv. Ta plats, all ska få ta plats.

5. Livet är för kort för att lyssna på musik du inte gillar.

6. Vänlighet och lojalitet slår coolhet.

7. Alla har sin egen strid. Kom ihåg det.

8. Tacka alltid busschauffören och önska en bra fortättning på dagen.

9. Spendera inte pengar bara på materiella saker, utan på minnen som kan skapas.

10. Du kan aldrig vinna om du inte försöker.

11. Ångra aldrig något som fått dig att le.

12. Älska ditt husdjur. Visa kärlek och ta hand om det.

13. Man kan inte vara bäst på något man första gången testar, men det betyder inte att man ska ge upp.

14. Läs böcker.

15. Älska din kropp. Älska dig själv.

16. "Jag har klarat detta själv förut, jag kommer klara det igen." Men du ska veta att även fast du kan klara det själv, behöver du inte. Man behöver inte alltid klara sig själv, det är okej.

17. Din magkänsla brukar oftast ha rätt.

18. Nej. Det är allt som räcker, du ska inte behöva förklara varför.

19. Upplev stunderna, fokusera dig inte på att ta bara bilder.

02.10.2017 kl. 18:17

September skriveri

01.09.2017 || Jag är ung och dum. Borde ha en hel massa drömmar som jag bara längtar att uppfylla. Men nej, det har jag inte.

04.09.2017 || "Du duger som du är." haha.

09.09.2017 || Är så himla duktig på att överanalysera alltig, ända in till döden ska alltig överanalyseras.

11.09.2017 || Känner inte dig men vill du komma och dricka varm kakao och gå hand i hand och prata om våra drömmar i livet?

14.09.2017 || Känns som om jag har lite mer uppförsbacke än alla andra, typ hela tiden.

17.09.2017 || Vill vara någon som är sådär wow vackrast på morgonen. Men nej, blek knappt att man ser mig.

20.09.2017 || Tolka aldrig.

21.09.2017 || Flingor utan mjölk är inte alls för underskattat.

25.09.2017 || Lyckliga tankar och jag känner hösten i vartenda ett ben. Varje gång jag ser dig pirrar det sådär extra i kroppen.

29.09.2017 || Är det för tidigt att laga pepparkakor och dricka glögg?

30.09.2017 || Kollade genom alla tankar jag skrivit i September, hade skrivt 2012 på de flesta. Bravo Kia, bra jobbat.

2017 September.

September gav mig smakprov av hösten. Nu längtar jag till kalla höstdagar och mysiga kvällar.
En hel del, känslor. Både gott och ont. Sår som inte läkt och känslor som inte borde kännas mera.

Men även en hel del skratt, nya vänner och nya tag.
Andas, andas, andas. Alltig kommer gå bra.

 

30.09.2017 kl. 18:25

Höstlov och julklappar.

Hej, sitter här en vecka sen jag lovade att jag skulle börja blogga lite längre tid till och med. Men bättre sent än aldrig. Fast det gått en vecka har inte mycket hänt. Det känns som att det blir måndag och så hinner jag blinka så är det fredag igen. 

I skolan har vi börjat med en hel del nya projekt, läder väskor till att göra serie arbete till skolans julmarknad. Taggad, men en hel del jobb. Har även fått för mig att börja med att bli efter skolan och börja med julklapparna, för jag känner mig själv. Antingen börjar jag väldigt tidigt eller en vecka före julen. De gjorde jag förra året, börja alltså en vecka före julen hann med två julklappar som syddes snabbt ihop. Men i år ska jag vara tidig. Planera vad jag vill göra, hitta material och sen börja skapa allt dessa. Entusiasmen finns nu, men känner mig själv där också och vet att jag tappar den väldigt lätt om man måste vrida och vända på allting och material inte hittas eller min idé inte fungerar. Så kommer väll ändå stressa vid jul.

Annars har jag hunnit gå på loppis hittade två fynd som jag tycker passar mycket bra in i min miljö här i min lilla bostad.

Hittade även en Marimekko tasaraita paita, som alltid kommer till användning. Det är alltid lika kul att gå på loppis man vet aldrig hur bra saker man hittar för en liten slant.

Jag är en person, som humörets a och o är vädret. Är det bra väder ute är jag glad, regnar det är de mindre bra. Så de här få dagarna som det har varit bra väder så har jag varit ute varje dag och gå.  Fan, man blir ju alltid lite lyckligare i kroppen när det är sol ute. Finland känns ju som ett bra land att bo i när man blir  på bra humör när solen kommer fram...

Förutom det har jag inte hunnit med något annat. Och känner att de kommer vara vad jag kommer hinna med några veckor framåt. Snart är det höstlov, älskar höstlov, och det som gör det ännu bättre är att min mamma och faster åker upp med bil så det blir en liten roadtrip ner till Ekenäs. Istället för att åka i ett dystert tåg som jag alltid lyckas få platsen men skrikande barn och arga tanter och tåget som allitd lyckats vara fösenat så de blir en taxi resa hem från Helsingfors för sista tåget hann åka. Det brukar vara min tur.

Är en person som är sämst på att leva i nuet så här får ni en lista på saker som jag längtar efter. Höstlovet, indiska huvudmassagen som jag har beställt till höstlovet, klippa mig och fixa mina ögonbryn som jag också har fixat till höstlovet. Att träffa Lotta (vår katt), min familj, släkt och vänner. Mammas mat, en sak som är rätt så underskattat att någon lagar mat när man är hemma men så himla uppskattat när man slopar i sig flingor på morgonen utan mjölk för det är allt man har när man bor ensam. Slippa diska på höstlovet för vi har diskmaskin hemma. Att äta en massa godsaker för man ska fika med vänner och dricka kaffe hos mormor och äta plättar hos farmor och mamma gör säkert också något gått för att jag är hemma. 
Man kan säga att jag längtar till höstlovet, har inte varit hemma sedan 16 Augusti så de ska bli skönt att bli ompysslad. Ska bli bättre på att höra av mig här också. Lovar. 

 

23.09.2017 kl. 17:26

Lite borttappad och förvirrad.

Välkommen hit. Jag är Kia, nitton årig finlandsvensk tjej som studerar i Jakobstad. Trivs otroligt bra här men mitt hjärta finns i min lilla mysiga hemstad Ekenäs (där vi förresten svarar jonej till de flesta frågorna och alla i Ekenäs förstår vad man menar.) Har två år kvar av mina studier och sen får jag kalla mig själv klädsömmare.

 

Saker som gör mig lycklig i livet är långa promenader helst kalla höst dagar, katter (mitt hjärta brinner lite extra för djurens rätt). Att skriva och läsa en riktigt bra bok, handskriva brev direkt in i mitt hjärta. Lyssna på bra musik helst Lana Del Rey, Harry Styles eller finsk hip hop (pappa talar finska så har turen att kunna båda språken). Ylletröjor och ett par varma yllesockor stickade av farmor gör mig också väldigt lycklig + lite kaffe och korsord (är väll lite av en gammal tant kan jag påstå). Inte heller tackar man nej till lite morotskaka, skratt och mys med fina vänner.  Och ni ska veta att ordet mysigt kan jag sätta i det flesta meningar.

 

Jag kommer mesta dels skriva om min vardag, tankar och funderingar över allt och inget. Brinner starkt för mina studier så kommer skriva en hel del om projekt och tankar kring det också. Detta är första gången jag bloggar så ni får komma ihåg att jag är nybörjare här, lite borttappad och förvirrad.

Men hoppas ni vill stanna kvar, och förresten storyn bakom blogg namnet är att jag tycker det satt bra på tungan. Har inget att göra med boken Pikku Prinssi även om han låter som en cool typ. Men välkommen, jag hoppas ni trivs.

 

 

17.09.2017 kl. 18:09

 

Kia. 20.

Studerar till klädsömmare.

Gillar långa promenader, blommor, katter, morotskaka och hösten.

Jakobstad / Ekenäs

sevonkia@gmail.com

 

 

 

 

Pikku Prinssi